Autodidactisch houtsnijder
Gwen Garcia combineert als autodidactisch houtsnijder verschillende houtsoorten tot een geheel nieuw verhaal door de jaarringen bij elkaar te brengen. De jaarringen symboliseren de verbondenheid van Gwens familie met kunst en elkaar. Gwen gebruikt verschillende houtsoorten, zoals mahonie, mispel en wilg. De gelaagdheid in zijn werk nodigt de kijker uit om goed te zoeken naar verborgen verhalen. Hierin is de subtiele invloed van zijn vader te herkennen. Gwen is de oudste zoon van de beroemde schilder Wilson Garcia.
Inspiratiebron
De moeder van Gwen Garcia, die in 2018 overleed, blijft een constante bron van inspiratie. Haar onwankelbare geloof in het talent van haar zoon bracht hem ertoe zijn passie voor houtsnijden te omarmen en zijn werk met de wereld te delen. “je moet iets doen met je tekeningen, etsen en schilderijen”, zei zijn moeder tegen hem. “Ze zag veel meer dan ik destijds wilde of kon zien. Ze gaf nooit op om mij te bereiken”, voegt Gwen toe.
Artistieke reis
Gwen’s reis is er een van transformatie. Nadat hij de middelbare school op Curaçao had afgerond, verhuisde hij naar Nederland, waar hij aanvankelijk aan het Conservatorium van Utrecht studeerde, voordat hij overstapte naar geschiedenis en tekenen. Daarna verdiende hij de kost in de ICT als technisch consultant en vandaag de dag werkt hij als consultant bij een groot bedrijf in Utrecht. Zijn artistieke pad nam in 2020 een belangrijke wending toen hij zijn eerste tentoonstelling, Profunda, hield in Landhuis Bloemhof met steun van het Prins Bernard Cultuurfonds Caribisch gebied.
Met zijn tweede tentoonstelling, Pashion, in Landhuis Bloemhof, onderzocht Gwen hoe mensen hun geschiedenis en erfgoed waarnemen, inclusief de inheemse bevolking, de overheid, slavernij, geboorte, dood en de complexe realiteit van de moderne wereld.
Deze tentoonstelling is nu te zien bij Tinozza24.
Bron www.curacao-art.com
Hubert de Palm speelt met digitale techniek, licht en hydraulica. De Palm combineert fotografie met moderne techniek. Met zijn creativiteit veranderen natuurverschijnselen in onvoorstelbare expressies. Vallende waterdruppels “bevroren in de tijd” die verrassende afbeeldingen en figuren vormen en de fantasie van de toeschouwer prikkelen.
Deze presentatie was voor een besloten gezelschap van kunstliefhebbers. De ongeveer 50 aanwezigen reageerden enthousiast op de vallende druppels die de vorm krijgen van bv ufo, zeemeermin etc. Tijdens dit evenement was de Palm in gezelschap van bekende kunstentaars waaronder Antoon van Wijk, beeldend kunstenaar, beroemd om zijn glazen sculpturen.
De Palm was op Curacao eerder prijswinnaar van de RBC Blue Water Competition in 2014 met het thema “the beauty of water” en van De Capture Curacao Competition 2015 van het Curacao International Film Festival Rotterdam, voor het thema Doors.